CREATIE. PROMOVARE. TEHNOLOGIE.

Site-ul tau are un design eficient?

Publicat in:

5 Mar 2013

de

cu

Nici un raspuns

Stim deja: un design profesionist este temelia succesului site-ului tau, acel element principal care face ca un site sa iasa in evidenta si creste increderea consumatorului in firma si brandul pe care il promovezi (vezi art. Importanta unui design de calitate). Dar un design profesionist inseamna, implicit, un design eficient. In ce anume consta aceasta eficienta?

Design-ul, per total, consta in componente variate care se sincronizeaza si lucreaza impreuna pentru atingerea scopului unui site – fie ca acel scop este construirea unei comunitati, promovarea imaginii unei firme sau vanzarea unor produse si servicii. Este nevoie ca aceste componente sa fie in concordanta unele cu altele astfel incat utilizatorul sa aiba parte de o experienta placuta atunci cand navigheaza pe site si sa nu fie tentat sa fuga dupa primele 10 secunde.

Utilitatea este cuvantul cheie

Vedeta designului eficient este utilitatea. Aceasta este vitala, pentru ca ea reprezinta practic capacitatea unui site de a oferi informatii corecte, suficiente, intr-un timp cat mai scurt. Cu alte cuvinte, elementele care nu sunt indeajuns de relevante trebuie sa dispara, astfel incat utilizatorul sa nu fie nevoit sa culeaga informatiile de baza de cele “de umplutura”. Pana la urma, nimanui nu ii face placere sa isi piarda timpul cautand ce il intereseaza si nici sa ia o multime de decizii intr-un timp scurt, asa ca nu te vei alege decat cu un utilizator nehotarat si cu dureri de cap.

Functionalitatea si accesibilitatea sunt alte doua elemente care nu trebuie neglijate. Un link care nu duce nicaieri, imposibilitatea de a gasi informatiile pe care le cauti sau formulare de contact nefunctionale, toate acestea determina utilizatorul sa isi piarda rabdarea de a cauta. Se stie ca un utilizator ramane clientul tau doar atata timp cat ii captezi si mentii interesul.

Sa nu uitam si de ierarhia vizuala

De mare importanta este si ierarhia vizuala. Aceasta se refera la capacitatea unui design de a-i transmite utilizatorului, strict in mod vizual, o anumita ordine si, implicit, importanta, a elementelor care il formeaza, si se aplica fiecarui element in parte, text sau imagine (mai multe detalii in art. Ierarhia vizuala in web design). Astfel, pe langa faptul ca ii transmite un sentiment de ordine, il va ajuta sa se concentreze pe elementele de maxima importanta.

Asadar, un design profesionist este un design eficient, un design in care experienta utilizatorului este naturala, placuta, lipsita de efort. Iar atunci cand utilizatorul are parte de o experienta placuta, cu totii avem de castigat.  Din pacate, nu multe site-uri sunt si eficiente, iar foarte multe nu isi indeplinesc scopul pentru care au fost create. Ia-ti un moment liber si intreaba-te cum este design-ul site-ului tau.

0 comments