Sistemul de operare Microsoft Windows a suferit multe modificări în ultimii ani. Majoritatea oamenilor ar spune că modificările aduse au fost benefice. Posibil să fie chiar adevărat.
Setările de confidențialitate au devenit foarte importante.
Ce am observat, însă, este că o dată cu schimbarea modelului de business, s-au produs modificări mai puțin vizibile.
Dacă înainte Microsoft câștiga venituri din licențele de Windows oferite contra-cost, lucrurile sunt ușor diferite acum. Fiecare versiune nouă de Windows însemna costuri noi pentru business-uri și utilizatori. Microsoft a transformat Windows 10 într-un sistem de operare care primește actualizări și îmbunătățiri constant și… fără costuri.
Așa ajungem într-o situație de tipul: dacă produsul nu costă nimic, înseamnă că tu ești produsul.
Windows 10 trimite enorm de multe date către Microsoft și parteneri. Mult mai multe decât orice versiune de până acum.
Să vedem, ce setări de confidențialitate putem modifica în Windows 10 pentru a reduce această cantitate mare de informații colectate.
Deschide Windows Settings / Setări
Apasă butonul Start, și apasă pe butonul pe care scrie Settings sau Setări.
Limitează Cortana
- Din fereastra de Settings / Setări (pe care am deschis-o mai devreme), selectează Cortana.
- Selectează apoi Cortana Permissions / Permisiuni sau Permisiuni și istoric
- Dă click pe Manage the information Cortana can access from this device / Gestionați informațiile pe care Cortana le poate accesa de pe acest dispozitiv
- De aici puteți limita accesul la mai multe tipuri de informații. Puteți închide Location / Locație, Contacts / Persoane de contact, email, Calendar & communication history / Calendar și istoricul comunicațiilor, Browsing history / Istoricul de navigare
Am făcut primii pași. E bine. Dacă tot suntem aici la secțiunea Cortana, ne putem întoarce și de această dată selectăm Gestionați informațiile pe care Cortana le poate accesa din alte servicii. Aici putem scoate conturile ce apar, selectându-le și apoi apăsând pe Deconectare.
Și dacă dorim să ștergem toate datele deja colectate, mergem la Modificați ce știe Cortana despre dvs. în cloud și un click pe Golire începe acest proces.
De asemenea, dacă ai un cont Microsoft care a fost asociat cu Windows, poți vizita tabloul de bord de confidențialitate Microsoft. Te loghezi cu al tău cont personal de Microsoft și poți vedea toate informațiile.
Și într-un final accesați Cortana –> Blocnotes -> Despre mine. Selectează contul tău Microsoft și Deconectare.
Setări de Confidențialitate din Windows 10
Începem din nou cu Windows Settings / Setări. Aici mergem și selectăm Privacy / Confidențialitate.
De aici, trebuie să ne plimbăm prin toate opțiunile și să le dezactivăm pe toate. Apoi trecem prin toate opțiunile din coloana din stânga și începem să dezactivăm și de acolo tot.
Exemplu: Personalizarea scrierii în cerneala și a tastării. Sub Dorim să vă cunoaștem, schimbăm setarea pe Dezactivat. Sau la secțiunea Vorbire, scriere în cerneală și tastare, selectăm Dezactivați serviciile de vorbire și sugestiile pentru tastare.
Alt exemplu: O altă zonă importantă este cea de Diagnostics & feedback / Diagnosticare și feedback. De acolo ne asigurăm că avem bifată opțiunea Basic / de Bază. Scroll mai jos și dezactivăm și opțiunea de îmbunătățile scriere în cerneală și tastare.
Elimină aplicațiile inutile care pornesc de fiecare dată
Din nou, din fereastra de Setări pornim. De data asta apăsăm pe Apps / Aplicații și apoi selectăm Startup / Pornire.
O să avem o listă a aplicațiilor care rulează automat la pornire. Dezactivează tot ce nu folosești. Sau folosești foarte rar. Dezactivarea lor de aici este sigură și îți permite ca mai târziu să le deschizi manual.
Alternativ, poți folosi Task Manager / Manager de activități
Înlocuirea aplicațiilor standard/implicite
Tot la capitolul aplicații, din fereastra de Windows Settings / Setări, mergem la Apps / Aplicații și apoi Apps & features / Aplicații și funcții.
Din lista de aplicații implicite putem face ce schimbări dorim. Spre exemplu putem înlocui Microsoft Edge cu Mozilla Firefox.
Modificare opțiuni de conectare
Deja știți. Începem cu fereastra Windows Settings / Setări. Acum selectăm Accounts / Conturi și apoi Sign-in options / Opțiuni de conectare.
Scroll mai jos până ajungem la secțiunea Privacy / Confidențialitate. Ne asigurăm că ambele opțiuni de acolo sunt dezactivate.
Setări Wi-Fi îmbunătățite
Din fereastra Windows Settings / Setări mergem la Network & Internet / Rețea și internet. Din partea stângă selectăm Wi-Fi.
Iar aici activăm opțiunea Use random hardware addresses / Folosește adrese aleatorii.
Apoi dăm scroll mai jos puțin și dezactivăm Hotspot 2.0 networks / Rețele Hotspot 2.0
Din partea stângă selectăm acum Mobile hotspot / Hotspot mobil. Apoi dezactivăm opțiunea Share my Internet connection with other devices / Partajați conexiunea la Internet cu alte dispozitive.
Actualizări Windows direct de la sursă
Cu scopul de a pune mai puțină presiune pe serverele oficiale și de a îmbunătăți viteza de download a actualizărilor, Microsoft oferă opțiunea de a partaja și de a descărca update-uri de la alte calculatoare. Private. Hai să dezactivăm această opțiune.
Din fereastra Windows Settings / Setări, mergem la Updates & Security / Actualizare și securitate. Din coloana din stânga alegem Delivery Optimization / Optimizare distribuire. Setează opțiunea Allow downloads from other PCs / Permite descărcări de pe ale PC-uri pe poziția Off / Dezactivat.
Cam acestea ar fi, în mare, setările pe care le putem face. Pot să apară diferențe între articol și ce ai tu pe monitor. Poate ai o versiune de Windows mai veche sau mai nouă și unele lucruri au fost scoase sau adăugate.
Ideea generală este să permitem accesul la lucruri precum locație, cameră, microfon etc doar acelor aplicații pe care chiar le folosim și chiar au nevoie de ele. Altfel, dezactivat tot.
Ai făcut toate modificările? Foarte bine! Următorul pas este să te asiguri că aplicațiile pe care le folosești sau pe care le-ai descărcat și instalat sunt de calitate și setate corespunzător. Vizitează secțiunea de programe pentru confidențialitate pentru recomandări și informații suplimentare.
Întrebări frecvente despre datele personale colectate de Microsoft
Ne putem face o idee simplă asupra datelor colectate doar din setările puse la dispoziție. Așadar sunt colectate date precum: versiunea de Windows, limba setată, ID-ul Microsoft, Seria și modelul plăcii de bază, rețelele Wi-Fi, istoric al jocurilor, căutările prin Cortana, istoricul navigării web, de câte ori folosești o funcționalitate, chiar și lățimea videoclipului deschis și multe multe altele.
Chiar deloc. Mai sunt lucruri ce pot fi modificate dar nu la fel de ușor. În plus, mulți nici nu vor observa că am dezactivat atât de multe lucruri. Nu există impact negativ pronunțat.
Momentan nu am găsit un sistem de comentarii pe placul nostru: anonim, fără să înregistreze date, fără cookie-uri și fără spam. Pentru comentarii sau întrebări, vă invităm pe Discord.