De ce?

Această pagină este în construcție. Salvează pagina apăsând Ctrl+D și revizitează-ne mai târziu.

Ești monitorizat. Organizații private monitorizează și colectează toată activitatea ta online.

Rolul acestui blog este de a informa și educa în 2 domenii strâns legate: confidențialitatea/intimitatea online și securitatea online.

Adevărul este că intimitatea online o prețuiești cu adevărat doar atunci când nu o mai ai.

Reacțiile cele mai des întâlnite

Pe mine nu mă afectează

Ești sigur?

Parole: cum ar fi ca cineva să aibă acces la parolele și numele de utilizatori pe care le folosești?

Email: cum ar fi ca cineva să îți citească mailurile. Sau să apară fragmente din conversațiile cu cei dragi în online?

Adresa, nume și alte date cu caracter personal – cum ar fi ca altcineva să îți însușească identitatea? Să te trezești cu un credit făcut pe numele tău?

Cui îi pasă? Nu am nimic de ascuns

Ultimately, saying that you don’t care about privacy because you have nothing to hide is no different from saying you don’t care about freedom of speech because you have nothing to say. Or that you don’t care about freedom of the press because you don’t like to read.

Edward Snowden

În general, acest tip de afirmație vine de la o persoană care pur și simplu nu realizează sau nu înțeleg cantitatea vastă de informații și modurile multiple în care ea poate fi procesată și utilizată.

Totul începe ușor: publicitate manipulativă, mesaje politice cel puțin dubioase pentru care nimeni nu e tras la răspundere, recomandări și sugestii de produse la care ‘tocmai’ te-ai gândit.

Dar lucrurile pot merge mai departe: crearea unui profil de credit ascuns care să determine la ce sumă ai acces și ce tratament primești. Creearea unui profil medical ascuns care să influențeze nejustificat costurile cu asigurarea medicală.

Nu fac nimic ilegal pe internet deci ce imi pasă?

Intimitatea și confidențialitatea online nu au nici o legătura cu ilegalitatea.

Cât de grav poate fi?

Este destul de greu de cuantificat. Mai ales că impactul diferă de la caz la caz. Diferă gravitatea și seriozitatea impactului, precum și apariția efectelor secundare observabile.

Care e primul pas de făcut atunci când nu știm? Când nu înțelegem? Să vedem sau să trăim pe propria piele, nu? Propunere experiment: instalează Disconnect pe orice browser pe care îl folosești. Pune un reminder să îl verifici pentru 2-3 săptămâni. Uită-te la statistici în panoul de control și o să vezi cât de mulți urmăritori nedoriți au fost blocați.

Nu te costă nimic. În plus, știi care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla? Să ai parte de mai puțină publicitate, mai puține bannere și o parte din site-uri să se încarce mai repede. 😀 ✌️